发文 注册 登录
游记

带着爸爸行富士山2 - 上山啦! 恶劣之御来光馆

4 1049
锋加西亚
旧 2019-08-26, 19:24
原文出处 : https://garcia-in-germany.blogspot.com/2019/08/2.html

上篇文章可在客栈或此链接找到 :
https://garcia-in-germany.blogspot.com/2019/07/1.html
如有问题可随便pm,IG或到小子的专页大家聊聊天呢~
==============================
出发前的时间预算

开始前讲多少少时间管理先~
「吉田线」由五合目至八合五勺的「御来光馆」平均上山时间约6小时左右
以天黑时间约19:00计算,即系中午13:00前点都要由五合目出发,计埋休息和行得慢,最好建议11点半左右就应该起行,早到小屋早休息永远都有着数~
再推返前个时间计算,当日既行程应该系咁 :

08:00起身

08:45 check out,自行乘车到河口湖駅

09:30乘河口湖巴士往五合目

10:30到达五合目,食d野影下相买金刚杖

11:30前出发

17:30至18:30到达小屋,食完饭21:00前休息

01:30起床,02:00前出发 (御来光馆计,往下d的小屋请早返半至1小时)

04:00到达十合目,揾位睇日出

以上系理想既状态,我上山前都系on schedule,上山后就........睇大家修为啦.........
总之,21/7/2019,日本早上11:25分,我地3父子与姨丈一行4人,上山啦!!!!!!!!!

(往五合目的巴士,好乜多人,仲有好多好嘈既某个国家既细路........)

(五合目既风景其实都唔错,唔行山都应该上嚟睇下~)

(出发前仲系醒目样~)

开始前,出多次呢张相先~

开始简单讲上山既经过啦~
五合目开始系非常简单既远足山路,到六合目比完1000yen登山应援费后就开始Z形之字上山了
略有碎石但路面情况不错,慢慢行大约个零钟就会去到七合目,系呢处开始有小屋买野补给、去200yen洗手间及帮金刚杖打个唛~
到呢度为止都系轻轻松松邓梓峰,仲不时有讲有笑,应该话系仲笑得出ge.................

(见到收你1000yen登山费个位就系六合目了~)

(七合目第一间山中小屋「七合目トモエ馆」,上一篇文都见过了~)

(打个mark大约系200-500yen,有时一间屋会打几个印的,按自己喜好啦~)

原帖地址: 背包客栈自助游论坛 https://www.bbkz.com/forum/showthread.php?t=10328094

七合目开始有d乱石梯极,少部份要手脚并用,但仍未算困难
相比起Z碎石路,呢一段可以话有趣得多了~ 起码真系似行山!
而且七合目已经系2700m于浮云之上,在云外看也是新生趣~

尽管「吉田线」五合目至八合目的路并不算太难行,但所需时间其实颇长
之字斜路无错系比上楼梯轻松,但变相上升速度极慢,步行距离亦变长了几倍,无形中仲花多左时间同体力
兼且2700m以上空气渐薄,我同阿哥两个30几岁都顶得住,但近70既阿爸及同行已过65既姨丈已有疲态
行下抖下,终于我地约下昼4点半先到达3020m的八合目「太子馆」,当时阿爸已经攰到唔太出到声了

行多廿分钟到蓬莱馆,见到开始有人宣布「今日收皮」入馆休息,但我地仲有漫漫长路......当然啦佢地今晚上山时要还的~
之不过两位老人家都已经无乜力了,水同备用面包已耗尽,鬼咩...... 已经5个几钟不停上斜,原本计划呢个时间已快到御来光馆,点知只系到八合目初段.......
唔理! 「蓬莱馆」有杯面!!!!!! 正呀!!!!!!!!!!

(一滴汤都无得剩呀!)

食完感觉full power又继续上了~
Hey都上到八合目了,八合五勺还会远吗?~
少年你太天真了
八合目3020m,八合五勺3450m,但系呢个高度仍然系无限之字形地狱..........
等于由中环街市行上Soho系啰命,但你宁愿一条直线爆上去快手搅掂,定系来回10次惠灵顿街摆花街咁Z形上去?
我地沿路经过一间又一间小屋,身边同行既人越来越少,疲倦感就越来越强........
到后来阿爸直情脚步飘浮,一句说话都讲唔到,行一个Z就要休息......
尽管明白抗癌药物对佢身体造成巨大损害,但估唔到一向既行山健将都会变成咁......

最后,由八合目开始我地用左3个小时,晚上7点20分天全黑前终于到达八合五勺暨吉田线最高的山中小屋「御来光馆」!
第一日既上山时间系由11:25 – 19:20,整整8个钟头
而且,我地仲未系最后一组到达小屋既人,甚至唔止一个团体上唔到嚟tim......

山中小屋- 御来光馆
行山前辈话全日本最差既山中小屋全部系哂富士山,而「御来光馆」更加系当中既星中之星!
今日一试,果然名乎其实!
集中营式住宿、狗粮一样的rubbish food已是意料之中
但未食完就想收你盒饭,唔出声就扔块床舖落阿爸身上,未够official hour 9点就熄哂所有灯,百几人厕所得一格放大一格放小,寝具有沙有虱,明明有空位却夹硬迫你地一张被孖舖,仲要张被系细正方形盖到膊就盖唔到脚,仲要员工野野黑你面......
原帖地址: 背包客栈自助游论坛 https://www.bbkz.com/forum/showthread.php?t=10328094
系远方东洋的富士山上竟有香港澳牛式服务真系大开眼戒!
不过咁又点呀?
行左一整日后,个个都无力气嚟同佢地计较啦......只想快d食完野快d训休息够一阵攻顶,呢间系最近山顶既小屋所以可以训晏d............
一间出名垃圾但预约客仍蜂拥而至,纯粹用地理位置取胜而赚到盘满砵满既民宿,都真系有d佩服!

Btw如果唔想食佢d狗饭,book住宿时可以选择素泊,自己再带面包等野食上去,又或者店内都有即煮既拉面和关东煮,800yen一份,味道好过晚餐果旧定食呢

(一到步又饿又冻,老虎蟹都叫碗面顶住先啦! )

训得非常唔舒服兼训下醒下既情况下,我被屋外不时响起的吸氧气瓶声嘈醒
已是凌晨1点半了,御来光馆外已坐满包住保暖锡纸 or 脸如死灰or 两者兼备既登山客...... Um原来我头先上到嚟个look系咁既样ge......
向山下望望,一条发光的贪食蛇划破完全漆黑的山腰,Z型缓缓向上走,原来山下小屋的人群早已出发向山顶进军,如果要避开排队上山的人龙就必须尽快起行
不过回望发已花白,仍在熟睡既老父,心里百感交杂
又想佢训耐d休息多d无咁辛苦,但系富士山顶睇日出正系今次行程既最重要目的,亦系佢心愿之一,而家唔叫佢起身就有机会赶唔切......
最后 ------- 都唔知好事定唔好事,澳牛既员工完全不理众人死活,开灯监粗收被舖...........
终于,凌晨2点15分,我地离开呢间史上最差既山中酒店,向此行既目的地富士山顶进军了!

=================================

Email : funggarcia@gmail.com

My Facebook Page : www.facebook.com/Garcia.in.Germany

Medium : https://medium.com/@funggarcia

1049 次查看
邓忠 的头像
邓忠 邓忠 已通过手机验证. 门号所属国家:Taiwan
旧 2019-08-28, 15:08
照片拍的不错,还有...口语真的有看没有懂。
锋加西亚
旧 2019-09-07, 18:11
引用:
作者: 邓忠 (原帖)
照片拍的不错,还有...口语真的有看没有懂。
不好意思不好意思,多年来习惯了,请谅请谅!
lompt2002 的头像
lompt2002 lompt2002 已通过手机验证. 门号所属国家:Taiwan
旧 2019-09-10, 22:29
大大一开始冲太高
7.5或是8.0应该刚好
早点休息 适应氧气密度
第二天早点出发还可以休息的更充足
锋加西亚
旧 2019-09-11, 03:27
引用:
作者: lompt2002 (原帖)
大大一开始冲太高
7.5或是8.0应该刚好
早点休息 适应氧气密度
第二天早点出发还可以休息的更充足
我也觉得御来光馆有点太高了,当初也想过这问题,但它是大部份登山客首选,谁知竟会给老父带来这么大的负担........ 现在回想,江户屋应该是差不多吧

你可能感兴趣